'Triple V' is a project aimed at fostering nonviolent societal coexistence. Using the evidence-based approach of 'Values Communication', it seeks to inspire youngsters to conduct an active examination of their own and others' value concepts. The project creates educational centres in ...
triple V English pages
'Triple V' nevet viselő projekt a békés társadalom támogatására jött létre. A tudományosan megalapozott érték-kommunikációs megközelítés arra szeretné ösztönözni a fiatalokat, hogy aktívan megismerkedjenek az „értékek”-kel mint témával, saját és külföldi ...
triple V magyar oldalak
'Triple' V ist ein Projekt zur Förderung des gewaltfreien Zusammenlebens. Mit Hilfe des wissenschaftlich fundierten Ansatzes der Werte- und Demokratieerziehung werden Jugendliche angeregt, sich aktiv mit eigenen und fremden Wertevorstellungen auseinander zu setzen. ...
triple V deutsche Seiten

Toleranciáról, erőszakmentességről, méltányosságról tanácskoznak baranyai fiatalok az észak-ír fővárosban. Az augusztus 20-án kezdődő egyhetes nemzetközi táborban Magyarországról tíz egyetemista illetve középiskolás, valamint két kísérőjük vesz részt. A szóbanforgó magyar csapat már másfél éve dolgozik együtt német, angol, skót és észak-ír társaival egy közös ügyön – bár személyesen csak most először találkoznak egymással. Az öt nemzetiség hat ifjúsági szervezetének ez a közös programsorozata az Értékek Kontra Erőszak (Values Versus Violence / Triple-V).

 

A nemzetközi együttműködés ötlete azután fogalmazódott meg, hogy egy németországi középiskolás három társának életét oltotta ki, majd magával is végzett. – Fel szeretnénk hívni az európai fiatalok figyelmét a békés szociális légkör fontosságára – mondja Spirk Nikoletta, a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. munkatársa, az akció hazai vezetője. – Ennek legfontosabb alapja a méltányosság, a tolerancia és az erőszakmentesség. Mi hiszünk abban, hogy ezen értékek tudatosításával és továbbadásával hatékonyan segíthetünk megelőzni az erőszakot – mind az oktatási intézményekben, mind pedig azokon kívül.

Baranyából eddig összesen mintegy ezeregyszáz fiatal kapcsolódott be valamilyen formában a programba. Ők az akció kezdete óta különféle módon foglalkoznak az értékek közvetítésével. Pánki Betti ifjúságsegítő úgynevezett értékkommunikátor-képzésen vett részt. Azt mondja, a tanfolyamon tanult módszereket, fogásokat a mindennapi munkája során is hasznosítani tudja: – Sokat foglalkozom fiatalokkal, szívesen önkénteskedem is. Amióta részt veszek a projektben, azóta nyilvánvalóan gyakrabban és átfogóbban is elgondolkodom azon, mi mindent tehetnénk azért, hogy minél több fiatal rájöjjön: az erőszak sosem vezet jóra! Amit pedig a munkámban már konkrétan is fel tudtam használni az itt tanultakból, az a rengeteg értékközvetítő játék.

Az akcióban részt vevő fiatalok némelyike a tapasztalat útján való tanulás hatékonyságát próbálja ki: hetente egyszer segítségre szoruló emberekkel, így fogyatékkal élőkkel, idősekkel, vagy tanulási nehézséggel küzdő gyermekekkel foglalkoznak – például a pécsi Keleti Városrészi Óvoda két tagintézményében, vagy a Pécsi Gyermekotthon és Gyermekek Átmeneti Otthonában.

Emellett vannak, akik a sport nyelvén tanulnak és tanítanak toleranciát: Pécsett immár több alkalommal úgynevezett utcai tolerancia-focibajnokságot szerveztek. A futball e fajtája azért különleges, mert szokatlan szabályai mind a „fair play” üzenetét közvetítik: lányok és fiúk közösen játsszák, a mérkőzések előtt a csapatok közösen fektetik le a szabályokat, és a gólok mellett úgynevezett fairplay-pontok is beleszámítanak a végeredménybe.

A projektbe bevont fiatalok mindemellett még egy további módon is üzennek az erőszak-ellenesség visszaszorítása érdekében: a projekt két éve során rendszeresen kisfilmeket, cikkeket, hangos összeállításokat készítenek a témához kapcsolódóan. Joós Klára ifjúságsegítő ebben a munkacsoportban dolgozik: – Mindig is érdekelt a filmkészítés. Most szakmabeliektől tanulhattunk szerkesztési, operatőri, videovágási alapismereteket. Nekem egyébként ez utóbbi a kedvencem, pompás érzés a társaimmal közösen alkotni! Az egyik film, amelynek elkészítésében én is segítettem, egy nehézsorsú kisgyerekeknek létrehozott közösségi térről szól; de készítettünk interjút gyermekotthonban élő fiatalokkal is a mindennapjaikról, és arról, az ő életükben melyek a legfontosabb értékek.

A fiatalok filmjeiket a nemzetközi projekt honlapjára töltik fel, és ugyanezt teszik külföldi társaik is. És bár eddig az éterben is egész jól meg tudták vitatni egymás munkáját, azért ezekről a belfasti táborban személyesen is lehetőségük lesz beszélgetni.

 

Háttér: A Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. a Tett-Hely elnevezésű ifjúsági szolgálattal, valamint számos programjával, akciójával már egy évtizede szolgálja Baranya megye településeinek ifjúságát, segíti települési önkormányzatok ifjúsági feladatait.

Posted by Tett Hely in News (HU) - (0 Comments)

Másodfokon is legalább harminc éves, életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték G. Ákost, aki 2009 novemberében egy embert lelőtt, hármat megsebesített a Pécsi Tudományegyetem egyik épületében.

A bíró előtt bizonyságot nyert, hogy G. Ákos előre kitervelte a tettét 2009 novemberében. A bírói tanács álláspontja szerint három fiatalembert, volt egyetemi fiú csoporttársait akarta megölni, egyiküket sajnos sikerült neki, egy másik életét, aki öt célzott golyót is kapott, csak a csoda mentette meg, a harmadik fiúnak pedig sikerült kimenekülnie a teremből.

Ez az egyik sajnálatos esemény, amely életre hívta a Triple V – Értékek kontra erőszak programunkat…

 

 

Posted by Tett Hely in News (HU) - (0 Comments)

Jenna Carlin and Laura Dempster(left) from Calderglen High School receive the JFDoyle award for their Triple-v work at the East Kilbride Crime Prevention Panel Annual Awards. Awarded for befriending local residents and for organising a Charity Concert. Pictured third from left is Linda Fabiani member of the Scottish parliament and 3 others who recieved different awards.

 

 

 

 

Laura and Jenna pictured with John Doyle who the award is named after.

( all pictures courtesy of Graeme Macklin)

 

 

 

 

 

In addition the Editorial team from Calderglen High school also received an award for the Body Image Film: pictured above pupils from the editorial team, teachers, crime prevention panel member Tom Skelton, John Hoey & Avril Anderson who assists with the befriending program.

Posted by Kids Taskforce in News (EN) - (0 Comments)